Swojski makaron na słodko

Swojski makaron na słodko

Kolejna propozycja tradycyjnej potrawy w nowoczesnym wydaniu.

Tym razem małe wspomnienie z dzieciństwa.

Ilu z was jadało makaron z masłem🍝, cukrem i cynamonem?

W domu mojej babci był to rarytas, który serwowała nam w poniedziałki.

Dzisiaj już wiem, że po prostu podgrzewała nam makaron,

który został po niedzielnym obiedzie, ale to nie to jest w nim takie najlepsze.

Makaron mojej babci zawsze był robiony własnoręcznie,

nigdy się nie kleił i rozpływał się w ustach.

Podawany w wersji na słodko daleko odbiega od tradycyjnego podania makaronu rosołowego.

Tradycja tradycją, ale nie byłabym sobą gdybym nie dodała do tego deseru czegoś od siebie,

a jest tym cudowny i aromatyczny cynamon.

Wiedzieliście, że cynamon skutecznie obniża poziom cukru we krwi?

Poza walorami smakowymi i aromatycznymi jest również wspaniałym lekarstwem.

Na zdjęciu widać starą maszynkę do makaronu, nie ukrywam, że to rodzinny zabytek😀.składniki:

ciasto na makaron:

3 żółtka

2 szkl. przesianej mąki

szczypta soli

2 łyżki zimnej wody

dodatki:

1 łyżka masła

1 łyżka cukru brązowego

1/4 łyżeczki cynamonu

garść posiekanych orzechów laskowych

Swojski makaron:

Mąkę przesiać na stolnicę, następnie wbić żółtka oraz dodać sól. Nożem połączyć składniki, aż zaczną się robić się kluski. Odłożyć nóż i dodać 2 łyżki wody. Ciasto tak długo zagniatać aż będzie elastyczne. Jeśli wydaje się wam, że jest za mało mąki lub wody można według własnego uznania nieco dodać. Przede wszystkim ciasto na makaron nie powinno się kleić ani do stolnicy, ani do naszych rąk.

swojski makaronNastępnie uformowaną kulkę ciasta makaronowego należy podzielić na mniejsze kawałki, a każdy z nich cienko rozwałkować. Tak powstałe plaski należy wysuszyć przez co najmniej 2-3 godziny, co jakiś czas placki obracać, aby równomiernie schły. Po tym czasie z placków wykroić paski, takiej długości jakiej chcecie żeby był wasz makaron.

Ci którzy nie posiadają maszynki do makaronu mogą makaron cienko pokroić. Makaron na słodko, należy ugotować we wrzącej wody. Cienki makaron gotujemy około 2 minut od zagotowania i przelewamy zimną wodą.

makaron na słodko:

Na patelni roztopić masło, dodać cukier oraz 3/4 orzechów, wszystko chwilę razem podsmażyć. Do płynnego masła dodać makaron i chwilę mieszać na patelni (przydaje się patelni typu wok). Pod koniec dodać cynamon. Ciepły makaron przełożyć na talerz i posypać pozostałymi orzechami. Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *