Świąteczny kompot z gruszek

Świąteczny kompot z gruszek

O ile w Wigilię podaję kompot z suszonych śliwek, to w inne świąteczne dni,

również staram się podawać moim gościom zdrowe świąteczne napoje.

Jednym z takich jest świąteczny kompot z gruszek.

Możemy go również przygotować z suszonych owoców,

ale świetnie sprawdzają się także świeże owoce.

Świątecznego smaku nadają aromatyczne goździki,

cynamon oraz laska wanilii.

świąteczny kompot z gruszek

składniki na świąteczny kompot z gruszek:

3 duże gruszki ze skórką

200 g suszonych jabłek

2 łyżki cukru trzcinowego

pół laski wanilii

1 laska cynamonu

kilka goździków

sok wyciśnięty z 2 mandarynek

1 jabłko

2 litry wody

wykonanie:

kompot z gruszek

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie kompotu zaczynam od zagotowania 2 litrów wody z dwoma łyżkami cukru trzcinowego, goździkami, laską wanilii i cynamonu. Do tak przygotowanego gorącego wywaru wsypuję jabłka, gruszkę pokrojoną w kawałki i całość gotuję około 40 minut.

kompot z gruszekPo ugotowaniu odstawiam kompot w chłodne miejsce, aby nabrał smaku i aromatu z owoców oraz korzeni. Przed podaniem kroję jabłko w drobną kostkę i dodaję do kompotu oraz wlewam sok wyciśnięty z dwóch mandarynek. Kompot idealnie nadaje się jako dodatek do świątecznego obiadu. Można go podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Świąteczny kompot z gruszek można przelać gorący do słoika i przechowywać w chłodnym miejscu przez około 2 tygodnie.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *