Świąteczne batoniki z żurawiną

Świąteczne batoniki z żurawiną

Świąteczne batoniki z żurawiną to konsekwencja kupowania dużych opakowań.

W szale świątecznych zakupów nabyłam dużą paczkę świeżej żurawiny,

trochę zamroziłam, a z reszty postanowiłam zrobić wzmacniające

ducha i ciało batonikami. Idealna przekąska w czasie świątecznych przygotowań.

 

składniki na batoniki z żurawiną:

2 szklanki pokrojonej żurawiny

1/2 szklanki migdałów bez skórki

1/2 szklanki orzechów laskowych

2 szklanki płatków owsianych

4 daktyle

1/4 szklanki odtłuszczonego zmielonego siemia lnianego

1 jajko

3/4 szklanki płynnego miodu

1 łyżeczka domowego cukru waniliowego (przepis tutaj)

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

2 łyżki posiekanych pistacji

2 łyżki wiórków kokosowych

wykonanie:

świąteczne batoniki z żurawiną

W dużej misce wymieszać pokrojoną żurawinę, posiekane orzechy i migdały, siemię lniane, płatki owsiane oraz pokrojone daktyle. Do wymieszanych ziaren dodać cynamon, imbir, cukier waniliowy, miód oraz 1 jajko. Całość dokładnie wymieszać.

świąteczne batoniki z żurawinąZ powstałej masy można uformować kulki lub prostokąciki w formie tradycyjnego batonika. Tym razem wybrałam łatwiejszą wersję i postawiłam na kulki mocy. Batoniki obtoczyłam w posiekanych pistacjach oraz wiórkach kokosowych. Każdą kulkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160 stopniach około 15 – 20 minut.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *