Sernik z polewą czekoladową

Sernik z polewą czekoladową

Co robić, gdy za oknem zbierają się deszczowo-burzowe chmury?

Najlepszym lekarstwem na brak pogody jest sernik i to do tego z polewą czekoladową i orzechami.

Cudownie wilgotny w środku na owsianym spodzie.

Jeśli chcecie odchudzić sernik to polewę możecie zastąpić zmiksowanymi malinami

lub po prostu podać sernik bez polewy.

składniki na sernik z polewą czekoladową:

1 kg trzykrotnie zmielonego sera twarogowego

1 opakowanie herbatników owsianych

200 g  miękkiego masła

7 jajek

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

garść posiekanych orzechów

wykonanie:

Składniki na sernik powinny być w pokojowej temperaturze.

Herbatniki na spód do sernika należy zmielić w melakserze lub potłuc tłuczkiem. 100 g masła rozpuszczamy i mieszamy z okruchami herbatników, a następnie wykładamy na blachę do pieczenia o wymiarach 24×25 wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy.

Przygotowujemy masę serową. Żółtka należy oddzielić od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na tzw. kogel-mogel, a białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W osobnej misce należy spienić 100 g masła, a następnie dodać zmielony twaróg. Do sera z masłem dodajemy kogel-mogel i delikatnie łączymy z białkami. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na spód z herbatników owsianych.

Sernik pieczemy przez 40 min w 180 stopniach, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy jeszcze przez około 20 minut. Ciasto należy studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. W tym czasie należy przygotować polewę czekoladową, którą mieszamy z posiekanymi orzechami i wylewamy na sernik, który chłodzimy aż czekolada zastygnie.

 



4 thoughts on “Sernik z polewą czekoladową”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *