Sernik z sera feta i ciasta filo

Sernik z sera feta i ciasta filo

Karnawał w pełni i dookoła pączki, faworki i róże karnawałowe.

Nie wiem jak wam, ale mi się trochę przejadły już smażone w tłuszczu słodkości

i postanowiłam spróbować czegoś niezwykłego.

Takim oryginalnym połączeniem smaków jest sernik z sera feta i ciasta filo.

Widziałam kiedyś w programie Nigella Lawson AT MY TABLE podobny przepis, ale nie mogłam go znaleźć.

Postanowiłam, że sama wymyślę przepis na sernik i wierzcie mi jest zachwycający,

pod warunkiem, że lubicie oryginalne smaki.

W gruncie rzeczy sernik jest słodki z nutką słonego polany płynnym miodem

i posypany suchymi ziarnami chia.

składniki na sernik z serem feta:

2 opakowania chudego sera feta

1 opakowanie ciasta filo

100 g masła

2 łyżki cukru

4 łyżki miodu

1 łyżka ziaren chia

wykonanie:

Przygotowywanie sernika z serem feta i ciastem filo zaczynam od natłuszczenia kwadratowej formy do zapiekania. W między czasie rozpuszczam masło z 2 łyżkami cukru.

sernik z serem fetaKażdy płat ciasta filo smaruję masłem z cukrem. Na dno układam połowę płatów z opakowania. Następnie na ciasto wykładam pokruszony ser feta, który z kolei przykrywam kolejnymi płatami ciasta filo. Trzeba pamiętać, że każdy płat należy posmarować masłem z cukrem. Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 minut i piekę 30 minut na złoty kolor. Po upieczeniu ciasto powinno wystygnąć. Sernik kroję w trójkątne kawałki, każdy kawałek sernika polewam miodem i posypuję nasionami chia.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *