Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Jesień daje nam dużo możliwości oraz inspiracji.

Tym razem na Cytrynowym Sorbecie sernik,

w którym główną rolę gra jesienna dynia.

Kruchy spód z owsianych ciasteczek

i rozpływająca się serowa masa

o iście jesiennym kolorze – pomarańczowym.

składniki na sernik dyniowy:

spód do sernika:

1 opakowanie ciasteczek owsianych

50 g roztopionego masła

1 łyżka kakao

masa serowa:

200 g miąższu z upieczonej dyni

300 gram kremowego serka

3 jajka

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

4 łyżki cukru muscovado

szczypta soli

dodatkowo:

polewa czekoladowa

wykonanie:

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

sernik dyniowy

spód do sernika dyniowego:

Ciasteczka owsiane, należy dokładnie pokruszyć w melakserze dodać do nich roztopione masło oraz kakao. Spód do tarty wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. Wysypać pokruszone ciasteczka i ułożyć na blaszce. Tak przygotowany spód do sernika włożyć do lodówki.

sernik dyniowymasa serowo-dyniowa:

Dynię należy wcześniej upiec lub wykorzystać miąższ z puszki. Jajka ubijamy z cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie nie przerywając ubijania powoli dodajemy cukier muscovado oraz cynamon. Zmniejszamy obroty miksera powoli do masy jajecznej dodajemy kremowy serek. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy szczyptę soli oraz delikatnie szpatułką, należy wmieszać miąższ dyni. Tak powstałą masę wylewamy na schłodzony spód do sernika dyniowego.

Sernik dyniowy pieczemy w 170 stopniach około 40 minut. Przed podaniem sernik możemy udekorować kleksami z polewy czekoladowej.

 



3 thoughts on “Sernik dyniowy”

  • Po upieczeniu sernik jest niski i na poczatku wydawalo mi sie ze wyszedl zakalec ale po sprobowaniu stwierdziłam ze ser nie wyrasta przez dynie. Swietny w smaku bardziej przypomina tarte ale godny polecenia

    • Tak to prawda sernik dyniowy można porównać do tary, jeśli chce się, aby bardziej wyrósł można do sera dodać proszku do pieczenia i zwiększyć ilość jajek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *