Sekret ciasta drożdżowego

Sekret ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast. Za jego sukcesem stoi zapewne nie tylko unikalność, ale jednocześnie duże możliwości zastosowania. Ciasto drożdżowe z owocami, czy budyniem to podstawowa oferta cukierni, a nie zapominajmy od wykorzystaniu ciasta drożdżowego do pasztecików czy pizzy. Bez względu na zastosowanie jednym z sekretów ciasta drożdżowego jak mawiała moja babcia są ciepłe dłonie. Od siebie dodam, że ciasto drożdżowe musi mieć odpowiednie warunki do wyrastania, najlepiej jak są to ciepłe i świeże składniki oraz ciepłe pomieszczenie.

ciasto drożdżowe

Przeznaczenie ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe to chyba jedno z najbardziej znanych i lubianych ciast. Jego wszechstronne zastosowanie znalazło zwolenników na całym świecie od USA, poprzez Francję, Włochy, aż do Polski. Już chyba nikt nie rozgranicza czyj jest przepis na chałkę, bułeczki maślane na drożdżach, drożdżówki z nadzieniem czy pączki. Każde z nich swoją historię zaczyna w cieście drożdżowym.

Jak wyrabiać ciasto drożdżowe?

Jak już wspomniałam sekretem udanego ciasta drożdżowego są ciepłe składniki oraz ciepłe miejsce do leżakowania. Wyrabianie ciasta drożdżowego zaczynamy od wykonania zaczynu, czyli połączenia drożdży z ciepłym mlekiem, cukrem oraz odrobiną mąki. Przy ciescie drożdżowym niezwykle ważne są świeże drożdże bogate w kultury bakterii, które żywią się cukrem. Co do cukru to przy cieście drożdżowym warto używać cukru grubego kryształu im dłużej będziemy ucierać cukier tym bardziej napowietrzymy ciasto. Najważniejsze jest, aby do zaczynu dodać sporo cukru, na późniejszy etapie wyrabiania można już z dodawania cukru zrezygnować. Zaczyn na ciasto drożdżowe powinien wyrastac około 20 -30 minut w cieple. Jeśli nasz piekarnik ma wyrastacz śmiało możemy tam umieścić zaczyn.

Złota zasada ciasta drożdżowego

Przepisów na ciasta drożdżowe jest tak wiele jak cukierników. Moja babcia i mama mawiają, że nie ma przepisu na ciasto drożdżowe, wystarczy serce i odrobina składników. Prawda jest taka, że im częściej piecze się ciasto drożdżowe tym lepiej utrwala się przepis, a jak wiadomo kuchnia jest od eksperymentowania i warto do każdego przepisu dodać coś od siebie. Poniżej podstawowy przepis na ciasto drożdżowe na dużą blachę.

składniki ciasta drożdżowego

zaczyn na ciasto drożdżowe

3/4 szklanki ciepłego mleka

50 g drożdży świeżych

1 duża łyżka cukru

ciasto właściwe

500 g mąki pszennej

150 g miękkiego masła

3 duże jajka

5 łyżek cukru

Zarabianie zaczynu: Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dosypać cukier i całość zamieszać, aby cukier i drożdże rozpuściły się w mleku. Zaczyn na ciasto drożdżowe odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut pod przykryciem.

Wyrabianie ciasta drożdżowego: Do zaczynu należy wbić jajka, dosypać cukier oraz wlać roztopione masło, a na końcu przesiać mąkę. Ciasto drożdżowe należy wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od rąk, wtedy przykrywam je ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie przekładam ciasto na dużą blachę wyłożoną pergaminem i piekę w 160 stopniach około 40 minut na złoty kolor.

Zachęcam do urozmaicania swojego ciasta drożdzowego owocami, bakaliami, budyniem oraz innymi ciekawymi dodatkami.