ciasto z owocami

Rustykalne ciasto z owocami

Rustykalne ciasto z owocami to niewymagające umiejętności cukierniczych ciasto, które sprawdza się przy każdej okazji. Najczęściej piekę je wtedy, kiedy owoce zbyt długo leżą na paterze, a nie chcę aby moją kuchnię zaatakowała plaga much. W tej wersji owoce znikają za nim ciasto wystygnie. Idealnie pasuje do gałki lodów waniliowych, a wersji dla prawdziwych łasuchów można również dodać kleks z bitej śmietany. Ciasto, które poprawia nastrój i humor.

składniki:

w tej wersji ciasta wykorzystuję przepis na kruche ciasto, który znajdziecie tutaj

owoce, które akurat macie w kuchni (truskawki, borówki, jagody, jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, śliwki czy inne)

wykonanie ciasta:

Ciasto kruche należy przygotować według wskazówek, które znajdziecie tutaj. Rustykalne ciasto z owocami nie piekę w formie tortowej tylko na zwykłej dużej blaszce. Rozwałkowuje sporej wielkości placek, w którym robię dziurki widelcem.

Owoce należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie oprószyć delikatnie mąką, która wchłonie sok w czasie pieczenia.

Na rozwałkowany placek układam owoce, a następnie boki zawijam do środka, ale ich ze sobą nie łączę. Ciasto pieką około 30 minut w 180 stopniach bez termo obiegu.

Ciasto powinno przybrać złoty, ale nie brązowy kolor. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam na chwilę, aby gluten z mąki związał sok jaki puściły owoce w czasie pieczenia. Kiedy ciasto z owocami przestygnie oprószam je cukrem pudrem i za nim zdążę zaparzyć kawę znikają pierwsze kawałki.

 

Dodaj komentarz