Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Nie ma nic bardziej relaksującego od zarabiania ciasta drożdżowego,

z którego można upiec klasyczny drożdżowiec

lub pyszne rogaliki z nadzieniem lub bez.

Najważniejsze przy cieście drożdżowym jest dobrze wyrobić składniki,

nie ma innego sposobu na ciasto drożdżowe jak ciepło.

składniki na rogaliki drożdżowe:

1 kg mąki

3/4 szkl. cukru

1 1/2 szkl. mleka

3 jajka

1/2 kostki masła

1/2 kostki drożdży

1 opakowanie cukru waniliowego

dowolne nadzienie

wykonanie:

rogale drożdżowe

Zaczyn:

przed wyrabianiem ciasta drożdżowego, warto ogrzać miskę, w której będzie wyrastało ciasto. Do misy wlać podgrzane mleko, do niego dodać pokruszone drożdże oraz 3 łyżki cukru. Składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

rogale drożdżowe z nadzieniemWyrabianie:

Po półgodziny zaczyn powinien podwoić swoją objętość. Przyszedł czas, aby dodać do niego jajka, resztę cukru, mąkę oraz roztopione ciepłe masło. Składniki dobrze wyrobić. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Kiedy zacznie wystawać poza misę jest gotowe do przygotowywania.

Rogaliki:

Ciasto należy podzielić na kilka części, każdą rozwałkować na okrągły placek, który należy podzielić na 12 trójkątów. Przy grubszym końcu trójkąta ułożyć nadzienie i zwinąć rulon, który uformować w rogalik. Rogaliki przekładać na płaską blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem

Rogaliki piec w 180 stopniach około 20 – 30 minut. Po upieczeniu rogaliki można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem królewskim.



2 thoughts on “Rogaliki drożdżowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *