Rogale maślane z konfiturą

Rogale maślane z konfiturą

Rogale maślane z konfiturą powstały

dzięki wcześniej przygotowanej konfiturze malinowej.

Pachnące masłem, delikatne w smaku

świetnie się sprawdzą na pierwsze śniadanie,

ale również jako przekąska do szkoły.

Smacznego 😀 !!

składniki na rogale maślane z konfiturą:

250 ml ciepłego mleka

100 gram miękkiego masła

50 g świeżych drożdży

4 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

1 małe opakowanie suszonych drożdży

4 jajka

3 szklanki mąki + 2 łyżki

konfitura

1 jajko do posmarowania

wykonanie:

 

Do ciepłego mleka wsypać suszone drożdże, 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki. Zaczyn lekko przemieszać i przykryć czystą ściereczką. Zaczyn z ciasta drożdżowego odstawiamy na około 15 min w ciepłe miejsce.

Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy do niego pozostały cukier, mąkę, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Białka należy ubić na sprężystą pianę ze szczyptą soli. Ciasto na rogaliki maślane wyrabiamy dłońmi. Pod sam koniec wyrabiania dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około jedną godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto na rogaliki maślane wyrośnie, dzielimy je na 4 części. Każdą część rozwałkować na okrąg i podzielić na 6 trójkątów. Na końcu każdego trójkąta kładziemy po łyżeczce ulubionej konfitury. Każdy trójkąt rolujemy w kształt rogalika.

Rogaliki maślane z konfiturą układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je w 160 stopniach około 40 minut na złoty kolor.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *