Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe to wspomnienie z dzieciństwa.

W moim domu podawane zarówno do obiadu, jak i na podwieczorek.

Ich przygotowanie jest nieco pracochłonne,

ale gwarantuję, że warto poświęcić te 20 minut na ich przygotowanie.

Idealnie smakują podawane z dżemem, owocami czy syropem klonowym.

Nie ukrywam, że najsmaczniejsze są świeżo upieczone i jeszcze ciepłe.

składniki na racuchy drożdżowe:

20 g świeżych drożdży

2 łyżki cukru trzcinowego

1 szklanka ciepłego mleka

1 szklanka mąki pszennej

1 jajko

1 łyżka alkoholu

olej do smażenia

wykonanie:

racuchy drożdżowe

Zaczyn:

W ogrzanej misce umieścić pokruszone drożdże, do których dodać ciepłe mleko, cukier oraz łyżkę mąki. Całość wymieszać i przykryć ściereczką, a następnie odstawić w ciepłe miejsce.

Wyrabianie:

racuchy drożdżowe z owocamiKiedy nasz zaczyn ciasta drożdżowego zwiększy objętość należy do niego dodać jajko, pozostałą mąkę, alkohol i dokładnie wymieszkać masę, aby uzyskała gładką konsystencję. Jeśli wydaje nam się, że ciasto jest zbyt gęste można dodać kilka łyżek mleka. Należy pamiętać, że ciasto drożdżowe lubi ciepło. Po wyrobieniu ciasto ponownie przykryć ściereczką o odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy nasze ciasto na racuchy podrośnie, należy rozgrzać tłuszcz i kłaść na niego po łyżce ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z dowolnymi dodatkami.



3 thoughts on “Racuchy drożdżowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *