Przyprawy

Przyprawy

Przyprawy wykorzystywane w wypiekach i deserach

Przyprawy: anyż

Anyż wykorzystujemy do:

  • ciasta
  • słodyczy
  • pieczywa
  • aromatyzowanie napojów
  • Przyprawy: bazylia

    Bazylia w wersji na słodko sprawdzi się w:

  • herbatach ziołowych
  • koktajlach
  • lemoniadach
  • Przyprawy: chili

    Chili w wypiekach możemy dodać do:

  • deserów, ciast i napojów z czekoladą
  • koktajli
  • lemoniad
  • Przyprawy: cynamon

    Cynamon to bardzo popularna przyprawa w cukiernictwie, możemy ją stosować do:

  • ciast i ciasteczek
  • deserów lodowych
  • kawy
  • naleśników
  • pierogów z owocami
  • pierników i pierniczków
  • pieczonego jabłka, gruszki i śliwki
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa

    Nieoceniony składnikiem wielu dań jest właśnie gałka muszkatołowa, możemy ją dodać do:

  • ciast i ciasteczek
  • pierników i pierniczków
  • kremów
  • deserów owocowych
  • aromatyzowania grzanego piwa oraz wina
  • Przyprawy: czarnuszka

    Czarnuszka to doskonały dodatek do:

  • chleba
  • bułek
  • rogali
  • kremów serowych
  • wina
  • Przyprawy: imbir

    Imbir to przede wszystkim wspaniałe lekarstwo, ale również idealna przyprawa wykorzystywana w cukiernictwie do:

  • herbat
  • pierników i pierniczków
  • ciasteczek
  • puddingów
  • kompotów i lemoniad
  • koktajli
  • Przyprawy: goździki

    Goździki możemy jako przyprawę w cukiernictwie stosować do:

  • kompotów i lemoniad
  • grzanego piwa oraz wina
  • pierników i pierniczków
  • ciast czekoladowych
  • Przyprawy: kardamon

    Kardamon jako dodatek do słodkości możemy wykorzystać do:

  • kaw
  • pierników i pierniczków
  • kompotów
  • grzanego wina
  • Przyprawy: kolendra

    Kolendra to wytrawna przyprawa rzadko spotykana w wypiekach, ale można ją zastosować w (zmielone ziarna):

  • piernika i pierniczkach
  • grzanym winie
  • Przyprawy: mięta

    Mięta to pełna aromatów przyprawa wykorzystywana do pieczenia od stuleci, głównie w:

  • ciastach i ciasteczkach
  • herbatach
  • koktajlach
  • lemoniadach
  • piernika i pierniczkach
  • słodyczkach
  • deserach
  • lodach
  • Przyprawy: szafran

    O szafranie chyba wszyscy słyszeli. Jest to najdroższa przyprawa świata, ale warta wykorzystania w wypiekach do:

  • deserów
  • ciast
  • kremów
  • Przyprawa: sezam

    Sezam to taki sam dodatek do wypieków jak czarnuszka, służy głównie do posypywania:

  • bułek
  • rogali
  • chleba
  • ciasteczek
  • Przyprawy: ziele angielskie

    Ziele angielskie sprawdza się głównie w:

  • kompotów
  • grzanego piwa i wina
  • pierników i pierniczków