Popcorn z karmelem

Popcorn z karmelem

Popcorn z karmelem to ulubiona przekąska mojego syna.

Nie może jej zabraknąć przy oglądaniu weekendowego filmu lub na imprezie.

Poza tym za popcornem z karmelem przepadają właściwie wszyscy, bez względu na wiek.

Nie jest to trudna przekąska, a doskonale sprawdza się również

w czasie przyjęć urodzinowych czy zabaw sylwestrowych.

składniki na popcorn z karmelem:

1 opakowanie ziaren popcornu

2 łyżki oleju

szczypta soli

karmel (przepis na domowy karmel znajdziesz tutaj) można użyć karmelu w puszce

wykonanie:

Wykonanie popcornu z karmelem zaczynamy od uprażenia ziaren popcornu. Z jednego opakowania wychodzi całkiem sporo popcornu. Zazwyczaj dzielę takie opakowanie na cztery części. Na jedną przekąskę przygotowuję popcorn z dwóch części ziaren. Na dno wysokiego garnka wlewam 1 łyżkę oleju i lekko podgrzewam, następnie wsypuję jedną porcję ziaren popcornu, kiedy się upraży wysypuję na głęboką i szeroką blachę. Z drugą częścią ziaren popcornu postępuję w ten sam sposób.

popcorn z karmelemPopcorn wyłożony na blaszce obsypuję delikatnie solą. Jeśli użyjecie karmelu z przepisu tutaj, to sól możecie pominąć. Na przygotowany na blaszce popcorn wylewam wcześniej przygotowany karmel. Jeśli zdecydujecie się użyć gotowej masy z puszki to na taką ilość popcornu wystarcza 1/3 puszki.

Karmel wylewamy na popcorn i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany popcorn wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i zpakiekamy przez około 15 minut, ale trzeba uważać, aby nie zaczął się przypalać. W czasie zapiekania można popcorn przemieszać, aby równomiernie rozprowadzić karmel. Po upieczeniu popcorn z karmelem odstawiam do wystygnięcia. Dopiero przestudzony popcorn z karmelem serwuję swoim gościom, tym dużym i małym :).



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *