Placuszki orkiszowe z bananem

Placuszki orkiszowe z bananem

Placuszki orkiszowe z bananem to sobotni podwieczorek dla ducha i dla ciała.

Niebawem kończy się karnawał, dookoła czuć zapach pieczonych faworków lub pączków.

Od samego zapachu czujemy się najedzeni i dlatego tym razem postanowiłam dla moich domowników

przygotować placuszki orkiszowe z bananem.

Oczywiści banana może zastąpić każdy inny owoc,

akurat miałam w nadmiarze banana i stał się on częścią tego przepisu.

Banana z powodzeniem można zastąpić awokado.

składniki na placuszki orkiszowe z bananem:

3 jajka

2 szklanki mleka

2 szklanki mąki orkiszowej

1 łyżka roztopionego oleju kokosowego

szczypta soli

3 banany lub 1 awokado

wykonanie:

Przygotowywanie placuszków orkiszowych zaczynam od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. W drugiej misce ugniatam 1 banana (najlepiej sprawdzają się bardzo dojrzałe owoce), do ugniecionego banana dodaję żółtka, 2 szklanki mleka oraz mąkę orkiszową. Całość należy dokładnie zmiksować.

placuszki orkiszowe z bananemDo tak przygotowanej masy na placuszki orkiszowe dolewam łyżkę roztopionego oleju kokosowego i całość delikatnie mieszam. Na koniec dodaję ubitą pianę z białek, którą również mieszam z ciastem bardzo delikatnie. Dzięki temu placuszki są puszyste i dobrze napowietrzone.

Rozgrzewam patelnię do naleśników i na sam środek nalewam po jednej łyżce ciasta na placuszki orkiszowe. Piekę z obu stron na złoty kolor.

Upieczone placuszki posypuję pokrojonym bananem. Mój synek polewa je dodatkowo syropem klonowym, ale po karnawałowych pączkach można z syropu i cukru zrezygnować. Banan sam w sobie jest wystarczająco słodki.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *