Pierogi z serem – Leniwe pierogi

Pierogi z serem – Leniwe pierogi

Pierogi z serem to smak z dzieciństwa 😀.

Idealny zastępca uwielbianych chyba przez wszystkich tradycyjnych pierogów ruskich.

Tyle ile kucharek tyle idealnych przepisów na leniwe pierogi.

Od lat robię pierogi z tego samego przepisu.

Ciasto jest idealnie miękkie i świetnie sprawdza się w czasie zamrażania.

A farsz do pierogów można przygotować według własnej fantazji.

My najbardziej lubimy klasycznie ze śmietaną.

Pierogi z serem nie raz pojawiają się nawet na wigilijnym stole, ale wtedy wersji wytrawnej.

W końcu nie każdy może jeść grzyby.

składniki (na 8 osób):

ciasto:

1/2 kg mąki pszennej

2 żółtka

1/2 szkl. ciepłej wody

szczypta soli

50 miękkiego masła

farsz do pierogów:

1/2 kg sera twarogu chudego

1 łyżka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 białka

wykonanie ciasta:

Mąkę przesiać na stolnicę i usypać pagórek, następnie zrobić w nim wgłębienie, do którego wbić żółtka, dodać szczyptę soli. Mąkę delikatnie połączyć z żółtkami, a następnie dodać małe kosteczki miękkiego masła. Ciasto na pierogi zarabiać rękoma, a w czasie zagniatania dolewać ciepłą wodę. Kiedy konsystencja ciasta będzie gładka to uformować kulę. Gdyby w czasie zagniatania ciasto za bardzo przyklejało się do stolnicy to podsypywać mąką.

Po uformowaniu kuli przykryć ją czystą ściereczką i dać mu odpocząć około 15 – 20 minut. W tym czasie zacznie pracować gluten, a ciasto będzie się lepiej wałkowało.

wykonanie farszu do pierogów:

Ser na farsz do pierogów można raz zmielić w maszynce lub melakserze. Do gładkiego sera dodać białka, które pozostały nam z wyrabiania ciasta na pierogi oraz cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

wykonanie pierogów:

Lepienie pierogów to czasochłonne zajęcie, ale warte zachodu. Odkrywamy ciasto na pierogi i dzielimy je na kilka kawałków, aby łatwiej było je rozwałkować. Każdy kawałek wałkujemy do pożądanej grubości. Jedni wolą grubsze, inni cieńsze ciasto na pierogi. Im bardzie je rozwałkujemy tym więcej pierogów nam wyjdzie. W każdym placku wykrajać okrągłe placki. Najczęściej robię to tradycyjną szklanką.

Na środku każdego placuszka położyć łyżeczkę farszu serowego, a następnie zlepić brzegi pieroga.

W większym garnku zagotować osoloną wodę. Na gotującą się wodę wrzucić pierogi, nie powinno być ich zbyt wiele, ponieważ będą się lepić i rozpadać. Najlepiej gotowanie pierogów podzielić na partie. Pierogi gotować do chwili, aż wypłyną na wierzch, od czasu do czasu mieszać silikonową łyżką, aby nie przywarły do dna.

Ciepłe pierogi podaję polane kwaśną śmietaną i oprószone cukrem.

Polecam 😀 Palce lizać!

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *