Piernikowe babeczki

Piernikowe babeczki

Wpadła mi ostatnio w ręce niesamowita książka o wypiekach.

Pięknie ilustrowana, a przy tym zawierająca wyjątkowe przepisy.

Nie mogłam spać, więc wzięłam na warsztat piernikowe babeczki🍮.

W całym domu zaczął się unosić cudowny korzenny zapach,

który zbudził niektórych śpiochów.

Znacie coś lepszego na śniadanie w niedziele

niż cieplutkie babeczki o zapachu cynamonu, goździków i wanilii.

składniki na piernikowe babeczki:

Niestety nie miałam w spiżarni wszystkich składników jak w oryginalnym przepisie, ale kuchnia jest od tego, aby eksperymentować.

3 szklanki mąki pszennej

1 1 szklanka mąki orkiszowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli himalajskiej

1/2 gorzkiego kakao

1 szklanka dowolnych orzechów (orzechy wcześniej uprażyć na suchej patelni)

2 łyżeczki przypraw korzennych

1 łyżeczka cukru waniliowego

1/2 miąższu z awokado

3 łyżki płynnego miodu

2 łyżki syropu klonowego

1 szklanka mleka

1 szklanka soku jabłkowego świeżego

wykonanie:

Za nim zaczniemy przygotowywać ciasto na piernikowe babeczni, należy rozgrzać piekarnik do około 175 stopni.

Składniki będziemy mieszać w dwóch miskach. Do jednej wkładamy wszystkie suche składniki (mąkę pszenną, orkiszową, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao, sól oraz posiekane orzechy). Natomiast w drugiej misce umieszczamy mokre składniki (miąższ z awokado, miód, syrop klonowy, mleko oraz sok z jabłek).

Do suchych składników wlać mokre składniki i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Ciasta na piernikowe babeczki nie mieszamy zbyt długo, ponieważ będzie wolniej wyrastać.

piernikowe babeczkiZa pomocą łyżki do lodów nakładać ciasto do foremek na babeczki wyłożonych papilotkami. Piernikowe babeczki pieczemy przez około 40 minut.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *