Piernik z mango

Piernik z mango

Uwielbiam późną jesień i te migające światełka na wystawach,

szron na trawnikach, który wygląda jak lukier na babeczkach.

A powietrze smakuje jak wata cukrowa,

im bliżej świąt ta wata zaczyna smakować korzeniami,

wanilią, laską cynamonu i skórką pomarańczy.

W tym roku postanowiłam odświeżyć zeszłoroczne przepisy świąteczne

i nadać bożonarodzeniowym smakom nowego wymiaru.

W poszukiwaniu inspiracji wybrałam się do pijalni czekolady

i tak powstał piernik z mango. Wilgotny, puszysty i niesamowicie aromatyczny.

 

składniki na piernik z mango:

400 g mango (może być mrożone)

250 g mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka przyprawy do piernika (przepis na domową przyprawę znajdziesz tutaj)

100 g cukru trzcinowego

2 łyżki ciemnego cukru muscovado

3 jajka

150 g oleju kokosowego

1 łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżki ciemnego kakao

szczypta soli

wykonanie:

piernik z mango

Mango obrać i pozbawić pestki, jeśli używacie mrożonego mango wcześniej, należy je rozmrozić i pozostawić na sicie, aby obciekła woda z lodu. Z mango przygotowujemy purée.

piernik z mangoW jednej misce mieszamy żółtka, płynny olej kokosowy, cukier, kakao i jogurt. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę tortową (jest lżejsza od zwykłej) z przyprawą piernikową. Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Do płynnych składników dodać mąkę z przyprawą i całość dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Następnie do masy wmieszać mango, a na samym końcu delikatnie wmieszać białka.

Ciasto przełożyć do formy (trzeba pamiętać, że im większa forma do pieczenia tym niższe ciasto nam wyjdzie) wyłożonej papierem do pieczenia.

Piernik z mango pieczemy około 1,5 godziny w 170 stopniach. Przed wyjęciem z piekarnika trzeba sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczony. Piernik możemy polać polewą czekoladową (przepis znajdziecie tutaj).



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *