Pierniczki z marchewką

Pierniczki z marchewką

Tradycyjne pierniczki lukrowane to kwintesencja świąt Bożego Narodzenia w moim domu.

Uwielbiam łączyć tradycję z nowoczesnością i dlatego też wybrałam

pierniczki z marchewką. Połączenie miodowej słodyczy oraz karotenu.

Skuszą nawet opornego niejadka. Ciasteczka są już na tyle słodkie,

że postanowiłam ich nie lukrować. W czasie pieczenia w całym domu

unosi się zapach miodu, korzeni oraz smażonej skórki pomarańczowej.

składniki na pierniczki z marchewką:

50 g marchewki

300 g cukru trzcinowego

100 g mąki żytniej

400 g mąki pszennej

3 łyżeczki przyprawy korzennej (przepis na przyprawę do piernika znajdziesz tutaj)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

100 g masła

3 łyżka karmelu (przepis na karmel domowej roboty znajdziecie tutaj)

50 g smażonej skórki pomarańczy

wykonanie:

Pierniczki z marchewką

Marchewki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Mąkę przesiać z sodą oraz z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy przyprawę korzenną, łyżkę karmelu, startą marchewkę wraz z sokiem, który postał w czasie ścierania. Do ciasta dodajemy również smażoną skórkę pomarańczową. Dokładnie zagnieść ciasto.

pierniczki z marchewkąPrzygotowane ciasto na pierniczki z marchewką zawinąć w ściereczkę i na noc włożyć do lodówki. Na drugi dzień wyciągamy ciasto z lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 centymetra i wycinamy foremką kształty. Tym razem wycięłam wyłącznie serduszka.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem a na nim układać pierniczki z marchewką. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *