Pierniczki Klasztorne

Pierniczki Klasztorne

Polską tradycją świąteczną jest pieczenie piernika,

ale to właśnie pierniczki zdobyły nasze serca.

Najbardziej lubię proste, szybkie i niedrogie przepisy na pierniczki.

Do takiego przepisu należą pierniczki klasztorne, niewiele składników,

ale bogactwo smaku piernika staropolskiego.

Moi domownicy maczają pierniczki w mleku lub gorącej czekoladzie.

Sekretem ciasteczek jest dobra przyprawa do piernika,

którą możecie zrobić samodzielnie.

Przepis na przyprawę do piernika znajdziecie tutaj.

składniki na pierniczki klasztorne:

4 jajka

200 g mąki pszennej

200 g cukru

30 g zmielonych migdałów

1 łyżeczka przyprawy do piernika

wykonanie:

pierniczki klasztorne

 

 

 

 

 

Do misy miksera wkładamy jajka oraz dosypujemy do nich cukier. Jajka z cukrem miksujemy na białą i puszystą masę. Grudki cukru nie powinny być w masie wyczuwalne. Mąkę przesiewamy do miski, aby nabrała lekkości.

pierniczki klasztorneMąkę mieszamy z przyprawą do piernika oraz mielonymi migdałami. W wersji dla mniej leniwych migdały można posiekać. W mikserze zmniejszamy obroty i powoli dosypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika oraz migdałami. Kiedy ciasto zaczyna być bardzo gęste, to mikser wymieniamy na łyżkę drewnianą i mieszkamy do czasu, aż wszystkie składniki się połączą.

Z przygotowanego ciasta wycinamy foremkami świąteczne pierniczki.

Ciasto na pierniczki klasztorne szybko twardnieje, dlatego jeśli wykrojone ciasteczka nie mieszczą nam się na raz do upieczenia, to w czasie oczekiwania, należy stale mieszać ciasto.

Po upieczeniu pierniczki można polukrować, dzięki czemu szybciej zmiękną. Przepis na lukier do pierniczków znajdziecie tutaj.

 

 

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *