Pierniczki Babci Krysi

Pierniczki Babci Krysi

Przepisów na pierniczki jest tak wiele, jak wiele jest babć na świecie.

Każda babcia ma swój unikalny przepis na ciasteczka dla wnuków.

Tym pokażę wam przepis na pierniczki babci mojego łobuza.

Mają w sobie ducha przeszłości jak i odrobinę nowoczesności w postaci brązowego cukru,

który zastąpił tradycyjny biały cukier.

Zalecam upieczenie pierniczków już pod koniec listopada i schowanie ich do puszki na wypieki.

Kilka dni przed wigilią do puszki warto dołożyć kilka skórek pomarańczy,

dzięki czemu ciasteczka będą jeszcze bardziej miękkie i aromatyczne.

Jeśli lubicie moczyć pierniczki w herbacie wkładanie skórek nie jest konieczne.

Dzięki tym wypiekom święta nadejdą znacznie szybciej ;).

składniki na pierniczki:

1 kg mąki pszennej

250 g płynnego miodu

250 g rodzynek

250 g orzechów włoskich

1 kostka masła

3/4 szkl. cukru brązowego

1 opakowanie przyprawy do piernika

2 łyżki kakao

1/2 szkl. ciepłego mleka

1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 jajka

wykonanie

Do rondelka włożyć kostkę masła, dodać cukier, przyprawę do piernika oraz kakao. Składniki podgrzewać, aż się połączą. Następnie wywar odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia.

W między czasie posiekać rodzynki oraz orzechy.

pierniczki babci krysiMąkę pszenną przesiać razem z sodą oczyszczoną do dużej miski. Do suchych składników dodać posiekane bakalie, jajka, ciepłe mleko oraz wystudzony wywar. Ciasto mieszać energicznie drewnianą łyżką, gdy ciasto stanie się zbyt gęste przełożyć je na stolnicę i ugniatać, aż wszystkie składki połączą się w jedną kulę. Następnie kulę owinąć folią spożywcza i odłożyć w chłodne miejsce na minimum 24 godziny.

Po leżakowaniu ciasto podzielić na mniejsze kawałki i każdy zagnieść, aż ponownie stanie się elastyczne. Każdy kawałek rozwałkować do pożądanej grubości (ciasteczka nieco wyrastają) i wykrawać ulubione kształty foremkami.

Przygotowane ciasteczka ułożyć na płaskiej blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Pierniczki piec przez 15 minut w 180 stopniach. Kiedy pierniczki wystygną można je polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Ciastkeczka przechowywać w puszcze.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *