Pierniczki Babci Gosi

Pierniczki Babci Gosi

Miękkie pierniczki Babci Gosi pojawiły się w naszym domu dopiero w tym roku,

ale do świąt były pieczone już kilka razy.

Jeden z najlepszych przepisów na pierniczki jakie zdarzyło mi się przygotowywać.

Po pierwsze przepis jest banalnie prosty,

a tym samym można je przygotować nawet po kilku godzinach spędzonych w pracy,

po drugie ciasteczka przez cały okres leżakowania zachowują miękkość.

Niestety u nas nie wytrzymały dłużej niż kilka dni,

dlatego były pieczone na Mikołajki, Boże Narodzenie i Sylwestra ;).

składniki na pierniczki:

2 szklanki mąki pszennej

1 jajko

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka płynnego miodu

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka sody oczyszczonej

25 g drożdży

50 g miękkiego masła

wykonanie:

W rondelku podgrzać miód i masło. Do ciepłego wywaru dodać pokruszone drożdże.

pierniczki babci gosiW misce wymieszać mąkę pszenną z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Do suchych składników dodajemy wywar oraz jajko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy na chwilę pod przykryciem aby odpoczęło.

Po kilku minutach dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy na dwa placki. Im grubsze placki nam wyjdą tym pulchniejsze będą nasze pierniczki. Następnie wykrawamy świąteczne kształty i przekładamy je na płaską blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Ciasteczka pieczemy około 10 min w 190 stopniach.

Pierniczki można polukrować i posypać kolorową posypką.



2 thoughts on “Pierniczki Babci Gosi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *