Pączki migdałowe

Pączki migdałowe

Pączki migdałowe zawdzięczają swoją nazwę zmielonym migdałom,

które wykorzystuje się do zrobienia ciasta na pączki.

Przepis jest bardzo prosty, za to smak zupełnie inny niż przy tradycyjnych pączkach

pieczonych wyłącznie z mąki pszennej.

W moim domu pączki zjadane są zaraz po upieczeniu,

ponieważ takie świeże i pachnące lubimy najbardziej.

Kiedy lukier jeszcze nie do końca zastygł i lepi się do palców,

a ciasto drożdżowe jest wilgotne i aromatyczne.

Do ciasta na pączki migdałowe używam również ziaren z laski wanilii,

dzięki czemu cały dom wypełnia aromat lekko pieprznej i słodkiej jednocześnie wanilii.

składniki na pączki migdałowe:

400 g mąki pszennej

100 g mielonych migdałów

50 g drożdży świeżych

1/4 litra mleka ciepłego

100 g cukru

3 żółtka

1 całe jajko

1/4 łyżeczki soli

ziarna z jednej laski wanilii

1 łyżka wódki

80 g roztopionego masła

olej do smażenia (można użyć oleju kokosowego)

lukier

płatki migdałów

wykonanie:

Zaczyn ciasta drożdżowego: W misce umieścić rozdrobnione drożdże i zasypać je 2 łyżkami cukru. W między czasie podgrzać lekko mleko i nim zalać drożdże z cukrem, dodać 2 łyżki mąki i całość wymieszać. Miskę z zaczynem odstawić w ciepłe miejsce przykrytą ściereczką. Zaczyn powinien wyrastać około 20 – 30 minut.

pączki migdałoweWyrabianie ciasta drożdżowego: Do wyrośniętego zaczynu dodajemy ziarna wanilii, cukier, żółtka, jedno jajko oraz wsypujemy mąkę wymieszaną ze zmielonymi migdałami. W czasie wyrabiania ciasta powoli dodajemy ciepłe roztopione masło. Na sam koniec dodajemy alkohol. Ciasto drożdżowe musi być dobrze wyrobione, aby nie było w nim grudek. Tak przygotowane ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto musi wyrastać w cieple.

Po tym czasie formujemy z ciasta małe kuleczki, które układamy na tacy wysypanej  mąką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie zaczynamy piec pączki na lekko brązowy kolor. Po upieczeniu pączki migdałowe odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie polewamy lukrem i posypujemy płatkami migdałów.

 



1 thought on “Pączki migdałowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *