Pączki kładzione łyżką

Pączki kładzione łyżką

Pączki kładzione łyżką to moje najnowsze odkrycie.

Szybkie i proste, a co najważniejsze można je zrobić z dziećmi,

a jak wiemy dzieci do najcierpliwszych nie należą 😀 .

Ciasto na pączki zarabiam w jednej misce, nie trzeba ich formować

wystarczy, że nałożymy je na tłuszcz łyżką.

składniki na pączki kładzione łyżką:

3 szklanki mąki pszennej

30 g drożdży świeżych

1 i 1/4 szklanki mleka

6 żółtek

1/2 szklanki cukru pudru

szczypta soli

2 łyżki stopionego masła

1 łyżka alkoholu

konfitura różana

olej do smażenia (może być olej kokosowy)

cukier puder do dekoracji

wykonanie:

Zaczyn na pączki: Mleko na ciasto drożdżowe podgrzewamy. Do ciepłego mleka należy wkruszyć świeże drożdże, dodać 4 łyżki cukru oraz 4 łyżki mąki. Tak przygotowany zaczyn mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.

pączki kładzione łyżką Wyrabianie ciasta: Do miski przesiewamy mąkę, a do niej dodajemy żółtka, zaczyn drożdżowy, cukier, masło oraz alkohol. Ciasto, należy dokładnie wyrobić, powinno być lżejsze niż tradycyjne ciasto na pączki.

Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 60 minut. Po tym czasie rozgrzewamy tłuszcz i łyżką kładziemy pączki. Smażymy je na złoty kolor. Po upieczeniu pączki kładzione łyżką odkładamy na ręcznik papierowy. Pączki można nadziać szprycą konfiturą różaną. Przed podaniem posypujemy pączki cukrem pudrem.

 



1 thought on “Pączki kładzione łyżką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *