Omlet z truskawkami

Omlet z truskawkami 🍓to idealne niedzielne śniadanie w lecie,

kiedy mamy czas na przyrządzanie leniwych posiłków.

Omlet z truskawkami 🍓najlepiej smakuje ze świeżymi sezonowymi owocami.

W moim domu jego największym zwolennikiem jest męska część rodziny.

składniki na omlet z truskawkami:

2 jajka (1 omlet)

2 łyżki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej zastąpić mąką ziemniaczaną)

1 łyżeczka cukru waniliowego

100 ml śmietany 36 proc.

owoce sezonowe

wykonanie:

Jajka ubić ze szczyptą soli na jasny puch, następnie dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Kiedy nasza masa jajeczna jest sztywna przesiać mąkę i delikatnie wymieszać sylikonową różdżką. Ciasto wylać na patelnię teflonową i piec z dwóch stron na złoty kolor.

W wersji fit omlet z owocami można przygotować wyłącznie z samych białek.

Śmietanę ubić z łyżeczką cukru. Owoce dokładnie umyć.

Kiedy nasz omlet będzie upieczony, na jedną połowę wyłożyć nieco śmietany oraz owoce w kawałkach, złożyć drugą połówką. Posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.