Mus jabłkowy

Mus jabłkowy

Mus jabłkowy z ziarnami Chia może nam posłużyć jako samodzielny deser lub podwieczorek,
ale sprawdza się również jako mus do przełożenia kruchego ciasta, ciasteczek czy strucli.

mus jabłkowy

Mus jabłkowy z ziarnami Chia

składniki na mus jabłkowy:
5 soczystych jabłek
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 łyżki ziaren chia
1 szklanka wody
2 łyżki cukru trzcinowego
wykonanie:

Ziarna chia zalać 1/2 szklanki wody i odstawić na dwie godziny.
Jabłka obrać ze skórek, zetrzeć na tarce o cienkich oczkach i przełożyć do rondelka. Starte jabłka zalać połową szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się masy dodać cynamon, sok z cytryny, skórkę z cytryny i całość jeszcze chwilę gotować. Masa powinna być dość gęsta.
Ziarna chia odcedzić na sitku i dodać do musu jabłkowego, całość wymieszać. Krem można przechowywać około 7 dni w lodówce w zamkniętym pojemniku.