Mus czekoladowy z owocami

Mus czekoladowy z owocami

Mus czekoladowy to afrodyzjak, którego musi spróbować każda pani domu.

Mój ulubiony przepis na mus czekoladowy szukałam bardzo długo.

Było warto czekać. Przepis znalazłam w listopadowym Zwierciadle,

oczywiście musiałam coś w tym przepisie zmienić,

ale od tego jest kuchnia, aby w niej eksperymentować

i do każdego dania dodawać cząstkę siebie.

składniki na mus czekoladowy z owocami:

1 tabliczka gorzkiej czekolady 70 %

1 tabliczka mlecznej czekolady

wiórki z czekolady oraz posypka

2 łyżki cukru trzcinowego

100 ml śmietanki 36 proc.

100 g miękkiego masła

dowolne owoce: borówki, maliny, winogrona, truskawki czy mango

wykonanie:

mus czekoladowy z owocamiDo wykonania musu czekoladowego z bezami i owocami będziemy potrzebowali większego rondelka lub garnka oraz miskę. mus czekoaldowy z owocamiWodę w rondlu doprowadzamy do wrzenia i na  garnek stawiamy szklaną miskę (odporną na ciepło). Do miski wkładamy masło pokrojone w drobną kostkę oraz pokrojoną czekoladę i wlewamy śmietankę. Ogień pod garnkiem powinien być mały. Masę czekoladową delikatnie mieszamy w misce. Gdy wszystko się połączy dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy, aż się rozpuści. Mus przelewamy do dwóch szklanek i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem dekorujemy mus czekoladowy z owocami wiórkami czekolady oraz owocami. Owoce mogą być sezonowe lub z puszki w sezonie, kiedy ciężko o niedrogie owoce. Mus czekoladowy świetnie smakuje również z sosami owocowymi na ciepło.



3 thoughts on “Mus czekoladowy z owocami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *