Mus z białej czekolady

Mus z białej czekolady

Za kilka dni Sylwester, a tym samym kolejna sposobność do przygotowania czegoś słodkiego.

Tym razem proponuję Wam bardzo lekki deser,

który zachwyci waszych sylwestrowych gości.

Biała czekolada, pestki granatu i orzeźwiająca mięta,

to wszystko połączone w mały mus z białej czekolady.

Deser czekoladowy podaję zazwyczaj w niskich kieliszkach do szampana.

Z podanej porcji powstaje 12 porcji musu z białej czekolady.

składniki na mus z białej czekolady:

2 tabliczki białej czekolady

500 ml śmietanki 30 proc.

1 laska wanilii

2 kieliszki likieru waniliowego

pestki granatu

listki mięty

wykonanie:

mus z białą czekoladą

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie musu z białej czekolady rozpoczynam od wlania 250 ml śmietanki 30 procent do rondela i włożenie do niej laski wanilii przekrojonej na pół. Śmietankę lekko podgrzewam, a następnie dodaję dwie tabliczki białej czekolady połamanej w kawałki.

Mus z białej czekoladyW czasie rozpuszczania czekolady w śmietance cały czas mieszam, aby śmietanka nie przywarła do dna rondelka. Kiedy kostki białej czekolady się rozpuszczą odstawiam mus do ostygnięcia. W wysokim naczyniu ubijam pozostałe 250 ml śmietanki 30 procentowej na sztywną masę. Śmietanka najlepiej się ubija, kiedy jest dobrze schłodzona. Do przestudzonej masy czekoladowej dodaję dwa kieliszki likieru waniliowego oraz ubitą śmietankę. Całość należy delikatnie wymieszać. Tak przygotowany mus z białej czekolady przekładam do przygotowanych kieliszków do szampana. Wierzch deseru czekoladowego dekoruję pestkami granatu oraz listkami mięty. Przed podaniem, warto schłodzić deser z białej czekolady.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *