Murzynek

Murzynek

Ciasto murzynek to moje wspomnienie z dzieciństwa,

które przeniosłam do własnej, dorosłej kuchni.

Podstawowy przepis jest niezmienny od lat,

jedyną zmianę jaką zastosowałam to przekładam go dżemem lub kremem budyniowym.

W moim domu murzynka podawało się polanego glazurą czekoladową lub posypanego cukrem pudrem.


składniki:

3/4 szkl. brązowego cukru

2 szkl. mąki pszennej

5 jajek

1 kostka margaryny

3 łyżki oleju

3 łyżki kakao

1/3 szkl. wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia


wykonanie:

murzynek

Masa kakaowa:

Do rondelka wkładam margarynę, dosypuję cukier oraz kakao i dolewam olej i wodę. Wywar doprowadzam do wrzenia, aby składniki się dobrze połączyły. Następnie wywar odstawiam w chłodne miejsce do wystudzenia.

murzynekCiasto czekoladowe:

Do misy w robocie kuchennym wbijam żółtka oraz wlewam wystudzony wywar czekoladowy, całość ubijam. Do ubitej masy dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam, aby składniki się połączyły. Na koniec do czekoladowej masy dodaję wcześniej ubite białka ze szczyptą soli. Białka należy delikatnie wmieszać.

Ciasto przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej pergaminem i piec około 50 min w 180 stopniach. Po przestudzeniu ciasto można polać glazurą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Moje murzynki z reguły są przekładane jeszcze masą budyniową lub dżemem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *