Mini serniczki z porzeczkami

Mini serniczki z porzeczkami

Porzeczki nie są owocem uwielbianym przez wszystkich, dość kwaśne i cierpkie zadowolą jedynie wytrawne podniebienia. Jako dziecko sama za nimi nie przepadałam, a krzewy z porzeczkami znienawidziłam na ładnych kilka lat. Małe czerwone kuleczki odczarowałam dopiero kilka lat temu kiedy dostałam ich całe wiadro i za bardzo nie wiedziałam, co z nimi zrobić. Powstało kilka słoików kompotów i mini serniczki z porzeczkami.

składniki

500 g zmielonego twarogu

250 g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

1 budyń waniliowy

1 jajko

1 łyżeczka soku z cytryny

200 ml śmietany 36 proc.

garść porzeczek

wykonanie

Do wykonania mini serniczków z porzeczkami będziemy potrzebowali 12 papilotek oraz formę do babeczek.

Ser połączyć z serkiem mascarpone, budyniem oraz sokiem z cytryny. Masę dokładnie zmiksować. W osobnej misce zmiksować jajko z cukrem, a następnie wmieszać do masy serowej. Kilka porzeczek dokładnie umyć, obtoczyć w mące i dodać do masy serowej.

Masę serową nakładać do 3/4 wysokości papilotek, najlepiej łyżką do lodów.

Mini serniczki z porzeczkami pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Serniczki wystudzić, przed podaniem posmarować ubitą śmietaną z łyżką cukru pudru i udekorować pozostałymi porzeczkami.

 

 

Dodaj komentarz