Masa orzechowa

Masa orzechowa
masa orzechowa I

Masa z mieszkanki orzechów

składaniki na masę orzechową:
250 g mieszanki orzechów
150 g cukru trzcinowego
1 żółtko
1 łyżeczka likieru
ok 1/4 szklanki śmietanki 30%
wykoanie:
Orzechy przełożyć do melaksera i zmielić na jednolitą masę. Utrzeć żółtko z cukrem, likierem oraz śmietanką, następnie dodać masę orzechową i ucierać aż wszystkie składniki się połączą.

masa orzechowa II

Masa z laskowych orzechów

składniki na masę orzechową:
250 g łuskanych orzechów laskowych
120 g cukru trzcinowego
1 małe jajko
3-4 łyżki śmietanki 30%
1/2 laski wanilii
1 łyżka okruchów z herbatników
wykonanie
Orzechy zrumienić w piekarniku lub uprażyć na suchej patelni, zmielić w melakserze na jednolitą masę. Jajko utrzeć z cukrem, dodać śmietankę oraz zmielone orzechy i całość dokładnie wymieszać. Masa orzechowa powinna mieć konsystencję umożliwiającą rozsmarowywanie. Herbatniki dodajemy do masy tylko wtedy jeśli wydaje nam się, że masa jest za rzadka.