Masa migdałowa

Masa migdałowa
masa migdałowa I

Masa migdałowa I

składniki na masę migdałową:
250 g migdałów
120 g cukru
1 żółtko
1 łyżeczka likieru
1/4 szklanki śmietany 30 %
wykonanie:
Migdały sparzyć wrzątkiem, po kilku minutać odlać gorącą wodę i przepłukać je zimną wodą, a następnie obrać brązowe skórki. Migdały przełożyć do melaksera i zmielić na krem. Powstała masę migdałową należy utrzeć z żółtkiem, likierem oraz śmietanką. Masa powinna mieć taką konsystencję, aby ułatwiała rozsmarowywanie na cieście.

masa migdałowa II

Masa migdałowa II

składniki na masę migdałową:
250 g migdałów
180 g cukru
1/4 szklanki wody
sok wyciśnięty z jednej cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
1 białko
1-2 łyżki okruchów z herbatników
wykonanie:
Migdały zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut, następnie przelać zimną wodą i zdjąć brązową skórkę. Z cukru i wody ugotować syrop: wodę wlać do rondelka, wsypać cukier i podgrzewać, ale nie mieszkamy żadną łyżką lekko wstrząsamy tylko rondelkiem. Do syropu cukrowego dodajemy zmielone migdały, sok z cytryny, skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. W tym czasie ubić białko na sztywną pianę. Jeśli masa migdałowa będzie zbyt rzadka można dosypać okruchów z herbatników.