Makowiec z gwiazdkami

Makowiec z gwiazdkami

Makowiec to obowiązkowe ciasto na Bożonarodzeniowym stole.

Może być w formie strucli makowej, kruchego przekładańca lub tarty.

Sercem każdego makowca jest masa makowa.

W dzisiejszych szybkich czasach łatwiej nam sięgnąć po gotową masę z puszki,

ale zachęcam Was do samodzielnego wykonania masy makowej.

Przepis znajdziecie tutaj.

składniki na makowiec z gwiazdkami:

(z podanych składników wychodzą dwie tarty makowe)

600 g mąki pszennej

400 g masła

200 g cukru

4 żółtka

szczypta soli

miąższ z jednej laski wanilii

1 łyżeczka soku z cytryny

masa makowa (przepis znajdziesz tutaj)

wykonanie:

makowiec z gwiazdkami

Masło z cukrem ubić na puszystą masę. Do przygotowanej masy maślanej dodawać po kolejny po jednym żółtku, nie przerywając mieszania.

makowiec z gwiazdkami Kiedy składniki się połączą mikser zamieniamy na drewnianą łyżkę. Do masy dodajemy przesianą mąkę, sok z cytryny oraz miąższ z laski wanilii. Wszystko zagniatamy na elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy wałek, który najpierw dzielimy na pół, a później każdy z nich na dwie części. Jedna część powinna stanowić 1/3 ciasta. Z tych mniejszych części będziemy wycinać gwiazdki. W sumie powinny nam wyjść dwa większe i dwa mniejsze kawałki ciasta, które schładzamy około godziny.

Po tym czasie wyjmujemy większe kawałki i wałkujemy je na wielkość blachy do tarty lub tortownicy, które wcześniej należy wysmarować olejem i obsypać kaszą manną. Spód do makowca z gwiazdkami podpiekamy około 15 minut w 160 stopniach. Na podpieczony spód wykładamy masę makową. Na wierzchu masy układamy gwiazdki wycięte z mniejszych części ciasta. Makowiec z gwiazdkami pieczemy 40 minut w 160 stopniach. Po ostudzeniu możemy go posypać cukrem pudrem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *