Legendarna WZ-tka

Legendarna WZ-tka

Kto z nas nie pamięta legendarnej wuzetki.

Moja babcia zawsze starała się odwzorować smak ciasta jedzonego w kawiarni w Warszawie.

Po latach jadłam ją wyłącznie kupowaną w lokalnych cukierniach,

aż do czasu kiedy spróbowałam wypieku mojej teściowej.

Od tamtej pory nie sięgam już po wuzetkę z cukierni tylko sama dopracowuję legendarny przepis.

Zachęcam, bo jest to przepis,

który zachwyci najbardziej wymagające podniebienia cukierniczych smakoszy.

składniki na wuzetkę:

biszkopt czekoladowy:

6 jajek

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki kakao

2 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

krem:

pół litra śmietany 36 %

4 łyżki cukru

1 op. cukru waniliowego

2 śmietan fix

dżem porzeczkowy

polewa czekoladowa

wykonanie:

Przy wykonywaniu ciasta wuzetki możecie upiec jeden biszkopt czekoladowy, który przekroicie na dwa placki lub upiec dwa osobne.

Jajka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodać 2 łyżki cukru i ubijać do czasu, aż się rozpuści. Następnie do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem oraz kakao. Składniki suche delikatnie wmieszać w masę, aż się połączą. Na koniec dodać olej. Ciasto przelać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach około 20 min.

Legendarna wztkaKrem:

Śmietankę 36 % przelać do wysokiego naczynia i ubijać, aż podwoi swoją objętość, następnie dodać cukry i ubijać, aż się rozpuszczą. Kiedy nasza śmietana będzie już odpowiednio sztywna, należy dosypać fixy i ubijać przez około 1 minutę.

Składanie ciasta:

Biszkopt czekoladowy podzielić na dwie równe części. Spód ciasta położyć na tacę, na której będziemy składać ciasto. Dolny placek posmarować obficie dżemem porzeczkowy. Na dżem wyłożyć krem śmietanowy i przykryć go drugim plackiem czekoladowym. Na koniec ciasto polać polewą czekoladową. Ciasto wuzetka przed podaniem dobrze schłodzić.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *