Krem śmietankowy

Krem śmietankowy

Krem śmietankowy to jeden z najprostszych kremów jakim można przełożyć tort lub roladę.
Doskonale komponuje się z owocami, orzechami czy czekoladą.
Jeśli do masy śmietankowej dodamy startą czekoladę otrzymamy krem straciatella.

krem śmietankowy

Krem śmietankowy

składniki na krem śmietankowy:
2 łyżki żelatyny
2 łyżki ciepłej wody
1/4 litra śmietanki 36%
1 białko
2 łyżki cukru pudru
wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i na chwilę odstawić, aby ostygła. Kiedy ostygnie przelać ją przez sitko, aby w kremie śmietankowym nie było grudek. Białko ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Dobrze schłodzoną śmietankę 36% ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać pianę z białka oraz wolnym strumieniem wlewać żelatynę, nie przerywamy mieszkania. Krem odstawić na 5 minut, a następnie dekorować ciasto.