Krem maślany

Krem maślany

Krem maślany to chyba jedne z najpopularniejszych kremów. Idealnie nadaje się do przekładania
tortów, kruchych ciast oraz ciasteczek. Z odrobiną likieru nabiera wyraźnego smaku.

krem maślany I

Krem maślany z mlekiem kondensowanym

składniki na krem maślany:
250 g masła
150 g cukru pudru
1 1/4 szklanki mleka kondensowanego niesłodzonego
2 łyżki likieru
1 łyżka cukru waniliowego
wykonanie:
Masło oraz mleko kondensowane powinny mieć taką samą temperaturę. Miękkiem masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do uartego masła dodawać po jednej łyżce mleka kondensowanego niesłodzonego nie przerywając mieszania. Na koniec dodać 2 łyżeczki dowolnego likieru.

krem maślany II

Krem maślany z kakao

składniki na krem maślany:
1 jajko
120 g cukru
250 g masła
1 łyżka likieru kakaowego
1 łyżka gorzkiego kakao
wykonanie:
W jednej misce ucieramy masło na puch, a w drugiej jajko z cukrem. Do puszstej masy maślanej dodajemy utarte jajko oraz likier kakaowy i łyżkę kakao. Wszystko dokładnie łączymy.