Krem budyniowy

Krem budyniowy

Krem budyniowy to jeden z najpopularniejszych kremów do ciast zaraz po kremie maślanym.
Najczęściej robiony po prostu z gotowego budyniu. Tym razem proponuję wam nieco bardziej
wymagającą wersję kremu budyniowego, ale jego smak jest o niebo lepszy od gotowych mas.
Wysiłek jaki włożymy w przygotowanie kremu zrekompensuje nam jego wspaniały smak.

krem budyniowy

Krem budyniowy z masłem

składniki na krem budyniowy:
3 jajka
250 g cukru
1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej
1/8 litra mleka
1/2 laski wanilii
250 g masła
wykonanie:
W dużym garnku podgrzewamy wodę. W dużej misce przygotować zimną wodę z lodem. Na garnek z ciepłą wodą wstawiamy szklaną miskę i wbijamy do niej jajka oraz wsypujemy cukier. Cały czas ubijamy, jeśli zauważymy, że jajka zaczynają za bardzo tężeć przestawiamy miskę do wody, ale nadal ubijamy. Po chwili znowu stawiamy miskę na garnku z ciepłą wodą. Gdy masa zgęstnieje i zacznie przypominać budyń dolać do niej gorące mleko zagotowane z połówką laski wanilii. nadal masę ubijamy, kiedy znowu zgęstnieje przekładamy miskę do zimnej wody i studzimy mieszając delikatnie od czasu do czasu.
Masło ubijamy na puch i zmniejszając obroty robota dodajemy po jednej łyżce zimnej masy budyniowej. Tak przygotowany krem nadaje się do ciast, ciasteczek, rolad oraz tortów.