Konfitura malinowa

Konfitura malinowa

Dzień wolny wcale nie oznacza, że jest wolny 🙂 .

Wiaderko malin nie mogło się zmarnować,

dlatego też powstała klasyczna konfitura malinowa.

Do konfitury użyłam późnych malin zrywanych pod koniec września.

Ostrzegam przepis jest nieco wymagający,

ale smak konfitury to rekompensuje 😀 .

 

składniki na konfiturę malinową:

1 kg bardzo dojrzałych malin

4 szklanki drobnego białego cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

6 słoiczków wielkości musztardy

wykonanie:

Słoiczki oraz pokrywki należy dokładnie wyparzyć, a następnie osuszyć.

Konfitura malinowa

Maliny oczyszczamy z listków i myjemy. Do większego garnka przekładamy oczyszczone maliny i gotujemy na małym ogniu około 2 godziny. Maliny puszczają sok, ale w czasie gotowania, należy je kilkakrotnie przemieszać, aby nie przywarły do dna.

Po tym czasie do malin dosypujemy 4 szklanki cukru oraz cukier waniliowy. Na tym etapie, należy bardzo uważać, ponieważ cukier może przywierać do dna i się przypalać, co zepsuje smak konfitury malinowej. Gotujemy około 1,5 godziny często mieszając.

Jeśli przydarzy nam się, że konfitura lekko przywrze do dna garnka, należy szybko ją przelać do innego nie odrywając przywartych owoców.

Po 1,5 godziny możemy konfiturę malinową studzimy. Wystudzoną konfiturę należy przetrzeć przez sitko, dzięki czemu nie będzie w niej pestek.

Przelewamy przetartą konfiturę do słoiczków i mocno zakręcamy.

Konfitura Malinowa – wekowanie:

W dużym garnku na dnie układamy czystą ściereczkę, a następnie wkładamy słoiczki z konfiturą. Nalewamy wody do 3/4 wysokości słoiczków i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda zaczyna wrzeć wekujemy około 15 minut. Konfiturę z malin przechowujemy w chłodnym miejscu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *