Kompot z suszonych śliwek

Kompot z suszonych śliwek

Wigilijny poranek zaczyna się w moim domu bardzo tradycyjnie.

Najważniejsze jest śniadanie, ponieważ do samej wieczerzy wigilijnej zachowuje się post.

Już w trakcie przygotowywania sycącego śniadania nastawiamy wywar rosołowy na barszcz

oraz przygotowujemy składniki na wigilijny kompot z suszonych owoców.

Staram się, aby co roku tworzyć nowe smaki świąteczne.

W tym roku na moim wigilijnym stole zagości kompot z suszonych śliwek z korzeniami

oraz suszonym jabłkiem.

Wigilijny kompot ze śliwek wieńczy kolację i podaje się go do świątecznego piernika,

ale jego właściwości są o wiele cenniejsze.

Pomaga naszemu organizmowi uporać się ze świątecznymi smakołykami.

wigilijny kompot ze śliwek

składniki na kompot z suszonych śliwek:

500 g suszonych śliwek

200 g suszonych jabłek

1 pomarańcza ze skórką

kilka goździków

laska cynamonu

2 litry wody

wykonanie:

kompot ze śliwek

 

 

 

 

 

 

Wykonanie kompotu rozpoczynam od wyjścia na świąteczny jarmark czy targowisko. To właśnie tam zaopatruje się w suszone owoce oraz przyprawy korzenne. Dzień przed Wigilią zalewam śliwki 1 litrem wody i odstawiam na całą noc, aby nasiąkła płynem.

kompot ze śliwekW Wigilijny poranek odlewam wodę ze śliwek, przekładam je do wysokiego garnka i dodaje suszone jabłka oraz laskę cynamonu. Całość zalewam dwoma litrami wody. Pomarańczę, należy dokładnie wyszorować i nadziać goździkami. Całą pomarańczę dodajemy do owoców. Kompot gotuję na wolnym ogniu około 60 minut, a następnie odstawiam, aby naciągnął smaki i aromaty z owoców i korzeni. Przed podaniem kompot ze śliwek delikatnie podgrzewam. W wersji dla dorosłych dolewam odrobinę likieru śliwkowego.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *