Kasza jaglana z truskawkami

Kasza jaglana z truskawkami

Kasza jaglana z truskawkami to obecnie must have każdej gospodyni domowej. O wspaniałych właściwościach kaszy jaglanej mówią wszyscy. Znajdziemy w niej duże ilości białka, witaminy z grupy B oraz żelazo i lecytynę. Kasza jaglana idealnie sprawdzi się jako najważniejszy posiłek dnia, czyli śniadanie. Samą kaszę można przygotować wieczorem, a rano jedynie dodać pozostałe składniki. Kasza jaglana z truskawkami to również propozycja śniadaniowa dla osób pozostających na diecie. Przecież odchudzanie nie musi być nudne, a śniadania oklepane. Z podanych składników przygotowuję śniadanie dla dwóch dorosłych osób oraz dziecka.

składniki

1,5 szklanki kaszy jaglanej

3 szklanki wody

szczypta soli

1 łyżka oleju kokosowego

250 g truskawek

szczypta cynamonu

wykonanie

Kasza jaglana nie powinna być gotowana w torebce. Preferuję jedynie kasze kupowane w kilogramach. Odmierzamy 1,5 szklanki kaszy i przesypujemy ją na sito, a następnie opłukujemy zimną wodą. Kaszę przesypać do rondla i zalać 3 szklankami zimnej wody, dodać szczyptę soli i gotować, aż wchłonie wszystki płyn. Po ugotowaniu kaszę odkryć, aby odparowała.

Na patelni rozpuścić 1 łyżkę oleju kokosowego i przełożyć kaszę jaglaną. Kaszę chwilę podsmażyć i dodać kilka truskawek. Kiedy zaczną puszczać sok. Kaszę jaglaną przełożyć do salaterki i posypać pokrojonymi świeżymi truskawkami oraz oprószyć cynamonem.

Dodaj komentarz