Kanapki z jabłkiem i masłem orzechowym

Kanapki z jabłkiem i masłem orzechowym

Kanapki z jabłkiem i masłem orzechowym to nie tylko sposób na dobre i wartościowe śniadanie.

Tego typu przekąski serwuję bardzo często na imprezach urodzinowych, sylwestrowych

czy niezobowiązujących spotkaniach. Zdziwicie się, ale są uwielbiane zarówno przez dzieci,

jak i dorosłych. Bogate w smak orzechów, na smacznych krakersach z ziarnami

to idealna przekąska i nie trzeba mieć wyrzutów sumienia, że zjadło się coś słodkiego.

Możecie przygotować małe kanapeczki koktajlowe na słonych krakersach

lub prawdziwe duże kanapki dla dużych głodomorów na chlebkach razowych z ziarnami.

 

składniki na kanapki z jabłkiem i masłem orzechowym:

składniki na 6 kanapek:

2 jabłka

6 kanapek razowych z ziarnami

mało orzechowe

miód wielokwiatowy

posiekane orzechy ziemne

cynamon

sok z cytryny

wykonanie:

Jabłka na kanapki, należy dokładnie umyć pod ciepłą wodą. Owoców nie obieramy ze skórki, to właśnie w niej zawarte są najważniejsze składniki odżywcze. Jabłka przekroić na cztery części, z każdej wyciąć środek i pokroić na bardzo cienkie plasterki.

kanapki z jabłkiemPo pokrojeniu plasterki jabłek dokładnie skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, ponieważ będą nieapetycznie wyglądać na kanapkach.

Chlebki razowe z ziarnami smarujemy masłem orzechowym i ciasno układamy plasterki jabłek. Wykończenie kanapeczek uzależnione jest od naszych upodobań. Możemy kanapki z jabłkiem i masłem orzechowym możemy polać miodem wielokwiatowym oraz posypać posiekanymi orzechami i cynamonem.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *