Jagodowiec

Jagodowiec

Ciasto jagodowiec to jedno z najprostszych ciast jakie do tej pory robiłam.

Przepis długo czekał na swoją premierę, ale skoro w lodówce znalazłam dwie szklanki

zamrożonych jagód i szkoda było ich nie wykorzystać do tak smacznego ciasta.

Zbliżające się wielkimi krokami walentynki to również doskonały moment

na przygotowanie lekkiego ciasta z owocami.

składniki na ciasto jagodowiec:

1 opakowanie biszkoptów waniliowych

2 szklanki jagód (mogą być mrożone)

2 galaretki jeżynowe

2 galaretki cytrynowe

2 łyżki syropu klonowego

500 ml śmietanki 36 procent (w wersji fit można śmietankę zastąpić gęstym jogurtem naturalnym)

wykonanie:

Jeśli do ciasta będziemy używać mrożonych owoców to należy je wcześniej rozmrozić. Zagotować wodę na galaretki, które następnie trzeba rozpuścić i dostawić do ostygnięcia.

ciasto jagodowiecNa dno naczynia żaroodpornego układam biszkopty. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno, następnie łączę z odsączonymi owocami jagód oraz dwoma łyżkami syropu klonowego.

Kiedy galaretki jeżynowe wystygną dodaję je do masy jagodowej. Całość delikatnie wylewam na spód z biszkoptów. Ciasto jagodowiec należy schłodzić około godzinę, chyba że masa szybciej stężeje.

Na wierzch masy jagodowej układam biszkopty, które zalewam tężejącą galaretką cytrynową. Kiedy galaretka cytrynowa całkowicie stężeje jagodowiec jest idealne do jedzenia.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *