Glazura czekoladowa

Glazura czekoladowa

Glazura czekoladowa idealnie nadaje się na polewy do ciast, tortów

jak również do ciasteczek i pierniczków.


składniki na glazurę czekoladową:

28 g gorzkiej czekolady 80%

4 łyżki kakao gorzkiego

3/4 szklanki cukru pudru

2 1/2 łyżki kakao

2 łyżki płynnego miodu (jeśli mamy twardy miód należy go ogrzać do płynnej konsystencji)

1/3 szklanki wody mineralnej


wykonanie:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Można również w mikrofalówce, ale nigdy nie mam pewności czy się nie przypali, a przez to nabierze gorzkiego smaku.

Cukier puder przesiać razem z kakao do większej miski. Wodę z miodem doprowadzić do wrzenia i przelać do miski z cukrem i kakao, następnie dodać płynną czekoladę i wymieszać wszystkie składniki, aż masa będzie gładka i lśniąca.

glazura czekoladowaGlazura bardzo szybko krzepnie, dlatego warto mieć w pobliżu ciepłą wodę, aby rozrzedzać polewę. Zazwyczaj przy malowaniu pierniczków świątecznych lub ciasteczek musimy dodatkowo dolewać wodę. Natomiast przy polewaniu piernika czy innych ciast wystarczy zużyć całą.

Glazury czekoladowej wychodzi dość sporo i wystarczy jej na dwa ciasta w formie keksowej. Możemy ją także wykorzystać do oblewania tortów czy innych większych ciast biszkoptowych.

Niestety glazury nie można za długo przechowywać bo twardnieje, ale za to sprawdza się na ciasteczkach, bo kiedy stężeje nie przyklejają się jedne do drugich.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *