Francuskie rogaliki z nadzieniem orzechowym

Francuskie rogaliki z nadzieniem orzechowym

Francuskie rogaliki z masą orzechową to odrobina Francji na niedzielne śniadanie.

Rogaliki nie do końca są francuskie, ale ciasto bardzo konsystencją je przypomina.

Miękkie i puszyste, a do tego z mocno orzechowym nadzieniem w środku.

Dla tych, którzy lubią francuskie rogaliki bez nadzienia wystarczy nie faszerować ich orzechami.

Praktyczną stroną tego ciasta jest to, że wyrasta ono w lodówce przez całą noc,

dzięki czemu możemy je przygotować wieczorem,

a rano upiec pachnące rogaliki.

składniki na francuskie rogaliki z masą orzechową:

1 kostka świeżych drożdży

1/3 kostki masła

1 kg mąki pszennej

1 szklanka ciepłego mleka

5 jajek

3 łyżki cukru

nadzienie orzechowe:

250 g orzechów włoskich

1/4 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

3/4 szklanki pokruszonych drobno herbatników zbożowych

1 łyżka płynnego miodu

1/3 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

2 łyżeczki likieru orzechowego (opcjonalnie)

wykonanie:

francuskie rogaliki z nadzieniem

zaczyn do ciasta drożdżowego:

Do ciepłego mleka dodać rozdrobnione drożdże, 3 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki i całość dokładnie wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Masło drobno posiekać z mąką, a następnie dodać do wyrośniętego zaczynu drożdżowego. W czasie wyrabiania ciasta drożdżowego na francuskie rogaliki z nadzieniem orzechowym dodawać po jednym jajku oraz resztę cukru. Kiedy ciasto zacznie nam odchodzić od rąk przykryć je czystą ściereczką i wstawić na całą noc do lodówki.

wykonanie nadzienia orzechowego:

francuskie rogaliki z nadzieniemOrzechy zmielić w melakserze. Do zmielonych orzechów dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Następnego dnia ciasto podzielić na cztery części, każdą część rozwałkować i podzielić na kolejne cztery trójkąty. Na każdy z nich nałożyć obficie nadzienie orzechowe i zwinąć na kształt rogalika. Rogaliki układać w odstępach na blaszce, posmarować białkiem i posypać posiekanymi orzechami. Piec na złoty kolor w 160 stopniach przez 15 – 20 minut.

 



1 thought on “Francuskie rogaliki z nadzieniem orzechowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *