Francuskie ciasteczka – róże

Francuskie ciasteczka – róże

Francuskie róże🌹 to kolejna pozycja dla leniwych cukierników,

którzy lubią słodkości, ale nie chcą całe dnie stać przy kuchennym blacie.

Ciasteczka różyczki urzekają swoją prostotą, poza tym wspaniale wyglądają na talerzu,

a jeszcze lepiej smakują.

Tym razem do francuskich ciasteczek również wykorzystamy ciasto francuskie,

które powinno być w każdej zamrażarce :),

chyba że macie sklepik na rogu waszej ulicy,

w którym kupicie od ręki ciasto francuskie.

składniki na ciasteczka róże:

2 opakowania ciasta francuskiego

6 jabłek

1 białko

cukier puder

Przygotowanie:

Przed pieczeniem, należy ciasto francuskie nieco rozmrozić, chyba że kupiliście nie mrożone to macie znacznie ułatwioną sprawę :). Ciasto, należy pociąć na 3 centymetrowe paski, wzdłuż najdłuższego boku ciasta.

ciasteczka róże z ciasta francuskiegoNadzienie na francuskie ciasteczka:

Jabłka należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie przekroić na cztery części i wyciąć środki z pestkami. Jabłek nie obieramy ze skórek. Następnie każdą część jabłka pokroić na dość cienkie plasterki i skropić cytryną.

Francuskie ciasteczka róże:

Każdy pasek ciasta posmarować białkiem. Na każdym ułożyć na zakładkę plasterki jabłek, następnie każdy pasek ciasta zrolować, aż powstaną nam francuskie różyczki. Koniec ciastka posmarować białkiem i sklepić, aby w czasie pieczenia się nie rozkleiło. Każdą różyczkę układać na płaskiej blaszce wyłożonej pergaminem. Różyczki piec w 200 stopniach około 20 minut, na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i cynamonem. A nie mówiłam, że to bajecznie proste ciasteczka :D.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *