Faworki

Faworki

Faworki to jedno z moich ulubionych elementów karnawału, a właściwie jego zakończenia.

Przepisów na faworki znajdziemy wiele.

Sama wiele takich przepisów testowałam, jedne pochodziły z bardzo starych książek,

inne z tych bliższych naszym czasom i tak o to powstał przepis na te faworki.

Ich przygotowanie wymaga od nas odrobinę cierpliwości, ale uwierzcie mi, że warto.

W końcu chrust powstaje po długim wyrabianiu ciasta.

składniki na faworki:

3 żółtka

1 jajko

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki śmietany

1 łyżka wódki

2 łyżki masła

250 g mąki

olej do smażenia (może być olej kokosowy)

cukier puder do dekoracji

wykonanie:

W wysokiej misce umieścić żółtka, jajko oraz cukier i ubić całość na puszystą masę. Do tak powstałej masy jajecznej dodajemy po kolei alkohol, mąkę, masło pokrojone w drobną kosteczkę i całość bardzo dokładnie wyrobić, aby wszystkie składniki się połączyły.

faworkiKiedy składniki na faworki się połączą z ciasta uformować kulę, którą należy dokładnie ubić wałkiem. Im lepiej ubite ciasto, tym lepszy chrust otrzymamy. Ubite ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut by odpoczęło.

Połowę ciasta wyłożyć na stolnicę, a drugą część pozostawić pod przykryciem, aby nie obsychało. Ciasto wałkujemy dość cienko, a następnie radełkiem lub nożem do pizzy tniemy na paski o szerokości około 3 cm. Następnie każdy pasek ciasta pociąć na romboidalne kawałki o długości około 10 cm, które nacinamy w środku wzdłuż na około 2 cm. Przez powstały otwór przeplatamy jeden koniec ciasteczka. Tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po upieczeniu, należy odsączyć je na ręczniku papierowym. Przed podaniem faworki posypujemy cukrem pudrem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *