Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Kiedy pojawiają się truskawki 🍓zaczynam myśleć o przetworach.

W dzisiejszych czasach robienie weków jest lekko staroświeckie,

ale jak mawiała babcia mojej przyjaciółki,

kiedy piwnica pełna przetworów zima nam nie straszna.

Jednym z moich ulubionych sposobów na zatrzymanie lata na dłużej

jest dżem truskawkowy.

Idealny do świeżych bułek, ale także do ciast i ciasteczek.

Dzieciaki przepadają za domowymi łakociami,

a dżem truskawkowy jest to świetny sposób na serwowanie słodyczy,

w których wiemy, co jest w składzie.

składniki na dżem truskawkowy:

2 kg słodkich świeżych truskawek

1 kg cukru

1 cukier waniliowy

wykonanie:

Truskawki należy opłukać i usunąć zielone szypułki. Truskawki 🍓przekroić w mniejsze cząstki i przełożyć do garnka, w którym będziemy smażyć dżem. Następnie zasypać je cukrem i odstawić na noc, aż puszczą sok. Na drugi dzień możemy zacząć smażenie dżemu. Kiedy truskawki 🍓zaczną się rozpadać, należy zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę smażyć. Całość nie powinna trwać dłużej niż 10 minut.

Dżem przed przełożeniem do słoików można zmiksować, aż powstanie mus lub przełożyć z kawałkami owoców. Gorący dżem przelać do słoików, nie trzeba go pasteryzować jak inne weki. Kiedy ostygną można przechowywać w chłodnej spiżarni lub piwnicy i delektować się smakiem lata w środku zimy.

Jeśli nie jesteście pewni, czy wasz dżem wytrzyma niepasteryzowany to w dużym garnku należy wyłożyć ściereczkę ułożyć słoiki i zalać je do 3/4 wysokości wodą. Następnie doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie słoiki z dżemem truskawkowym przenosimy do spiżarni.

Dżem truskawkowy to również świetny sposób na prezent. Za miast w Boże Narodzenie obdarowywać ciocie oklepanymi rękawiczkami możemy im podarować kosz weków pięknie ozdobionych wstążkami i naklejkami kiedy zostatały wykonane.



2 thoughts on “Dżem truskawkowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *