dzem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Kiedy pojawiają się truskawki zaczynam myśleć o przetworach. Jednym z moich ulubionych sposobów na zatrzymanie lata na dłużej jest dżem truskawkowy. Idealny do świeżych bułek, ale także do ciast i ciasteczek. Dzieciaki przepadają za domowymi łakociami, a dżem truskawkowy jest to świetny sposób na serwowanie słodyczy, gdzie wiemy co jest w składzie.

składniki:

2 kg truskawek

1 kg cukru

1 cukier waniliowy

wykonanie:

Truskawki należy opłukać i usunąć zielone szypułki. Truskawki przekroić w mniejsze cząstki i przełożyć do garnka, w którym będziemy smażyć dżem. Następnie zasypać je cukrem i odstawić na noc, aż puszczą sok. Na drugi dzień możemy zacząć smażenie dżemu. Kiedy truskawki zaczną się rozpadać należy zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę smażyć. Całość nie powinna trwać dłużej niż 10 minut.

Dżem przed przełożeniem do słoików można zmiksować, aż powstanie mus lub przełożyć z kawałkami owoców. Gorący dżem przelać do słoików, nie trzeba go pasteryzować jak inne weki. Kiedy ostygną można przechowywać w chłodnej spiżarni lub piwnicy i delektować się smakiem lata w środku zimy.

Jedna myśl na temat “Dżem truskawkowy

Dodaj komentarz