Cytrynowy sorbet

Cytrynowy sorbet

W końcu zabrałam się za stworzenie przepisu na cytrynowy sorbet. Jak się okazuje wcale nie trzeba mieć do tego maszynki do lodów. Samodzielne stworzenie dobrego sorbetu cytrynowego wymaga czasu i cierpliwości, ale rekompensatą jest smak. Na podstawie przepisu na cytrynowy sorbet można przygotować również inne sorbety owocowe. Smak cytryny to jeden z moich ulubionych smaków, zamiłowanie do kwaskowości odziedziczył również mój syn, który zajada się cytrynowymi lodami.

składniki

skórka otarta z 1 cytryny

1 szklanka wody mineralnej

1/2 szklanki cukru

sok wyciśnięty z 2-3 cytryn

1/2 szklanki wody gazowanej

wykonanie

Do rondla włożyć skórkę otartą z cytryny. Cytrynę należy wyszorować i umyć, a następnie oczyścić i otrzeć na tarce. Wlać wodę mineralną, cukier oraz sok wyciśnięty z cytryn. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez chwilę.

Przygotowany sok odstawić do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego napoju dolać wodę gazowaną. Przygotowany płyn przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki na około 90 minut. Po tym czasie wyjąć pojemnik z lodówki i przemieszać trzepaczką. Czynność tą powtórzyć jeszcze cztery razy, co 60 minut. Im więcej razy będziemy napowietrzać lody trzepaczką tym lżejszą konsystencję uzyskają. Po tym czasie można przygotować kulki z sorbetem. Cytrynowy sorbet można podawać z paskami cytryny, limonki i liśćmi mięty.

Na inne lodowe propozycje zapraszam tutaj.

 

Jedna myśl na temat “Cytrynowy sorbet

Dodaj komentarz