Cytrynowy sorbet

Cytrynowy sorbet

W końcu zabrałam się za stworzenie przepisu na cytrynowy sorbet🍧.

Jak się okazuje wcale nie trzeba mieć do tego maszynki do lodów.

Samodzielne stworzenie dobrego sorbetu cytrynowego wymaga czasu i cierpliwości,

ale rekompensatą jest smak.

Na podstawie przepisu na cytrynowy sorbet🍧 można przygotować również inne sorbety owocowe🍋.

Smak cytryny to jeden z moich ulubionych smaków,

zamiłowanie do kwaskowości odziedziczył również mój syn,

który zajada się cytrynowymi lodami🍧.

składniki

skórka otarta z 1 cytryny

1 szklanka wody mineralnej

1/2 szklanki cukru

sok wyciśnięty z 2-3 cytryn

1/2 szklanki wody gazowanej

wykonanie

Do rondla włożyć skórkę otartą z cytryny🍋. Cytrynę należy wyszorować i umyć, a następnie oczyścić i otrzeć na tarce. Wlać wodę mineralną, cukier oraz sok wyciśnięty z cytryn. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez chwilę.

Przygotowany sok odstawić do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego napoju dolać wodę gazowaną. Przygotowany płyn przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki na około 90 minut. Po tym czasie wyjąć pojemnik z lodówki i przemieszać trzepaczką. Czynność tą powtórzyć jeszcze cztery razy, co 60 minut. Im więcej razy będziemy napowietrzać lody trzepaczką tym lżejszą konsystencję uzyskają. Po tym czasie można przygotować kulki z sorbetem. Cytrynowy sorbet 🍋można podawać z paskami cytryny, limonki i liśćmi mięty.

Na inne lodowe propozycje zapraszam tutaj.

 



2 thoughts on “Cytrynowy sorbet”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *