Cytrynowe ciasteczka

Cytrynowe ciasteczka

Cytrynowe ciasteczka to kolejna propozycja na szybką przekąskę,

która sprawdzi się w szkole lub w pracy.

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie pieczenie ciasteczek

to świetny sposób na spędzenie czasu z synem :).

 

składniki na cytrynowe ciasteczka:

200 g mąki pszennej

80 g cukru pudru

100 g miękkiego masła

1 jajko

1 łyżka soku z cytryny

skórka otarta z jednej cytryny

wykonanie:

Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, aby nabrała lekkości, a ciasto na ciasteczka było miękkie i puszyste. Miękkie masło, należy utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać roztrzepane jajko. Kiedy składniki się ze sobą połączą do masy maślanej powoli dodawać przesianą mąkę z cukrem. Na sam koniec do masy na cytrynowe ciasteczka dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz skórkę. Całość dokładnie wyrobić.

Ciasto na ciasteczka schładzać przez około 60 minut. Nie skracajmy tego czasu, dzięki temu ciasteczka rozpływają się w ustach. Po tym czasie formować małe kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem kulki ciasteczkowe spłaszczyć można widelcem. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach około 12 minut na lekko złotawy kolor.

Do pracy przy ciasteczkach zaproście swoje dzieci, które mogą mieszać i przesiewać składniki, a później widelcem rozgniatać cytrynowe ciasteczka. Własnoręcznie robione ciasteczka bardzo szybko znikają z talerza.



3 thoughts on “Cytrynowe ciasteczka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *