Crumble z owocami

Crumble z owocami

Piątkowy wieczór, a za oknem niskie chmury i dudniący o parapet deszcz🌧.

Postanowiłam, że na rozgrzanie przyda nam się crumble z owocami.

Do przygotowania crumble wykorzystuje te owoce, które akurat mam pod ręką.

Tym razem wykorzystałam słodkie maliny i kwaśne jeżyny.

Crumble z owocami to idealny duet z lodami, ale nam było za zimno

więc lody zamieniliśmy na gorącą czekoladę☕.

składniki na crumble z owocami:

250 g malin

250 g jeżyn

1/2 kostki masła

1 szklanka mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru kryształ

1/3 szklanki cukru brązowego

szczypta cynamonu

forma odo pieczenia

wykonanie:

Owoce należy starannie umyć, a następnie osuszyć. Owoce obtaczamy w dwóch łyżkach mąki pszennej.

Naczynie do zapiekania posmarować masłem, na dno wysypać owoce. Naczynie odstawiamy.

kruszonka:

1/2 kostki masła pokroić w drobną kosteczkę, dodać cukier oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. W palcach wyrobić kruszonkę. Następnie dodać szczyptę cynamonu i lekko przemieszać. Kruszonkę na crumble z owocami należy schłodzić prze 15 min w zamrażarce. Można również kruszonkę przygotować wcześniej i sobie zamrozić, wtedy przygotowanie crumble trwa zaledwie kilka minut.

Na wcześniej przygotowane owoce układamy kruszonkę.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni i zapiekać na złoty kolor przez około 20 minut. Crumble z owocami podajemy na ciepło. Jeśli macie ochotę to dodajcie gałkę lodów waniliowych. My jesienią lody zamieniamy na gorącą czekoladę🍫.



2 thoughts on “Crumble z owocami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *