Ciasto Michałek

Ciasto Michałek

Ciasto Michałek jest tak popularne, że postanowiłam iż nadchodzące święta

to doskonała okazja, aby przygotować wykwintne ciasto.

Nie jest to przepis powielany z innych blogów, ale wersja autorska

ciasta Michałek. Co prawda nie ma w nim ani gram słynnych cukierków Michałków,

ale jest za to krem z prawdziwych orzechów i dwa rodzaje biszkopta,

a do tego aromatyczny likier orzechowy. Po jednym kawałku już wiesz, że są święta.

Bo dla mnie święta to właśnie ciasta bogate w składniki orzechów, rodzynek, czekolady i likierów.

 

składniki na ciasto Michałek:

biszkopt czekoladowy:

6 jajek

2 łyżki kakao

4 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka oleju

4 łyżki mąki tortowej

biszkopt orzechowy:

3 jajka

3 łyżki mąki z orzechów arachidowych

3 łyżeczki cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy znajdziesz tutaj)

krem:

masa z mieszanki orzechów (przepis znajdziesz tutaj)

dodatkowo:

posypka czekoladowa

posiekane orzechy włoskie

wykonanie:

ciasto michałek

 

 

 

 

 

 

Wykonanie ciasta Michałek zaczynam od zrobienia biszkoptu orzechowego. Żółtka oddzielam od białek. Do miski robota wsypuję cukier oraz żółtka jajek i ubijam na puszystą masę, następnie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodaję mąkę z orzechów arachidowych i delikatnie mieszam, kiedy składniki się połączą dopiero powoli dodaję pianę ubitą z białek. Ciasto przelewam do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę na złoty kolor około 20 minut.

ciasto michałekW następnej kolejności przygotowuję biszkopt czekoladowy. Możemy upiec jeden biszkopt, który podzielimy na dwie części lub z podanych składników upiec dwa blaty biszkopta. Tym razem piekłam jeden biszkopt, który przekroiłam.

W misie robota umieszczam cukier oraz dodaję żółtka oddzielone od białek i ubijam na puszystą masę, następnie ze szczyptą soli ubijam białka. Do masy z żółtek dodaję mąkę przesianą razem z kakao, olej i delikatnie mieszam, aż składniki się połącz, dopiero wtedy dodaję pianę z białek. Ciasto czekoladowe na biszkopt przelewam do takiej samej formy, co ciasto orzechowe i piekę 30 minut.

Po upieczeniu biszkopt czekoladowy studzę, a w między czasie przygotowuję krem z mieszanki orzechów, który znajdziecie tutaj.

Ciasto Michałek należy złożyć. Masę orzechową dzielimy na trzy części. Na dno formy wkładamy biszkopt czekoladowy, a na niego jedną część masy orzechowej, którą przykrywamy biszkoptem orzechowym. Następnie ponownie wykładamy jedną część masy orzechowej, którą przykrywamy biszkoptem czekoladowym. Na wierzchu smarujemy ostatnią warstwę kremu orzechowego, a wierzch dekorujemy posypką czekoladową oraz posiekanymi orzechami.

Ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu. Przed podaniem dobrze jest je schłodzić.

 

 



1 thought on “Ciasto Michałek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *